Bramier Lauwe

Bramier - Lauwe

Historiek.


Sinds 1971 werden er in het bedrijf “Agma-Novobloc“ vloertegels gemaakt, daardoor kwam er veel kalk vrij. Dit werd geloosd in bezinkingsbekkens met nabestemming landbouw.


Toen “Agma-Novobloc" werd overgenomen door het franse bedrijf    Holcim werden de activiteiten stilgelegd en werd het gebied verworven door de stad Menen, die het deel met de kalkspecie een bestemming natuur gaf.


Voor het beheer deed de stad beroep op de plaatselijke afdeling van natuurpunt.


Een ongelofelijk mooie uitdaging.


De “Bramier“ is een liefdesverhaal van stoere mannen en potige vrouwen die, sinds  10 jaar, maandelijks de handen uit de mouwen steken om van een kalkslib stort , een natuurpareltje te maken.


Eerst om zoveel mogelijk op te ruimen, paden  en trappen aan te leggen en nadien door vooral maai- en snoeiwerk toe te passen.


Jaarlijks wordt er ook eind augustus een ”natuurwerkdag“ gehouden, waar in een gezellige familiale sfeer aan natuur beheer wordt gedaan.

Natuurpunt zorgt voor de gelegenheid voor een broodjesmaaltijd en drank.


Een pareltje.


Het resultaat mag gezien worden !

Een klein , maar boeiend en prachtig natuurgebied met een grote diversiteit aan biotopen en een heel rijke fauna en flora.

Zo zijn torenvalk, vos , snip, ree en vele andere dieren thuis in dit gebied.

Planten zoals zomerfijnstraal, grote ratelaar, orchis en vele andere zijn er volop te bewonderen .

Ook  heelwat soorten  paddenstoelen werden geinventariseerd.


Te bewonderen , maar !


Door het overwegend kalkgehalte van de grond is dit gebied zeer kwetsbaar en is daarom enkel en alleen te bezoeken met een gids van Natuurpunt De Leiemeersen

Er worden jaarlijks geleide wandelingen georganiseerd, gidsbeurten kunnen steeds aangevraagd worden via de site.